JEWISHHERITAGEPOLAND.ORG
  • Home
  • Who We Are
    • Our Board
    • Honorary Board of Advisors
  • Where We Work
  • Partnerships
  • News
  • Get Involved
  • Contact Us
  • Donate

בית הקברות היהודי פשרושל​

Picture
Picture
גרסה עברית של שלט המידע שהוקדש ב-9 באוגוסט 2023
Picture
קהילת יהודי פשרושל
 
למרות שהיו יהודים בפשרושל מאז ייסוד העיירה במאה ה-16, האוכלוסייה היהודית גדלה החל מהמאה ה-18. בשנת 1728 היו ארבעה פונדקים יהודים. בשנת 1736 התיר הבישוף של וילנה, הבישוף מ. סינקייביץ', לקהילה היהודית לבנות בית כנסת ולהקים בית קברות ברחוב זוסנקובסקי.
 
הייתה קבורה בבית הקברות עד 1939, כך שהיו כמה אלפי מצבות. כיום יש כ-30 מצבות, שרובן הוחזרו לבית הקברות על ידי איש העיירה פשרושל, ויסלב פודז'יבשי, בסוף שנות ה-90. אחד ההיבטים היפים ביותר של בית הקברות הוא חומת האבן של תחילת המאה ה-19, עם העיצוב המגולף המופשט שלה. בית הקברות פונה ונוקה בשנים 2017-2020 על ידי צאצאים יהודים מארה"ב, ישראל, צרפת ודרום אפריקה, בסיוע תושבי העיר המקומיים.

 
אחת המצבות חזרה לבית העלמין היהודי.
תמונה שצולמה של צאצאים מפנים את בית הקברות בשנת 2019 (צילום של סטיבן ריס)

 
 
 
 




Picture
תצלום משנת 2017 של בית הקברות מראה חתיכה של
הקיר הנותר עם העיצוב המגולף המופשט.

​

Picture
תיעוד של משקי בית יהודיים בפשרושל בשנת 1784, בסך הכל 50 נפשות, מסקר מהדוכסות הגדולה של ליטא עבור סובלקי גוברניה (באדיבות LitvakSIG).
​
בשנת 1784 היו בפשרושל 50 יהודים. בשנת 1799 היו 205. לאחר 20 שנה היו כבר 443. ובשנת 1867 הם יצרו קהילה גדולה של 598 אנשים. ברשימת המס משנת 1864 של משקי בית יהודיים יש 129 משקי בית, עם 61 שמות משפחה ייחודיים. שמות המשפחה כוללים משפחות שהתגוררו בפשרושל. כבר בדוח המס של הדוכסות הגדולה של ליטא משנת 1784, למשל, משפחת קלווארג'יסקי שלאחר מכן קיבלה את שם המשפחה מרגוליס. משפחות גדולות נוספות עם 4 משקי בית או יותר בשנת 1864 היו אברמסקי, אברמייטס, מוטולסקי, מישבסקי, רצ'קובסקי, וירזבולובסקי וויניצקי.
​


רבות מהמשפחות הללו חיו בפשרושל עד השואה. במאגר המידע של יד ושם ישנן 157 רשומות לפשרושל, הכוללות את שמות המשפחה הבאים, שנמצאו גם ברשימת המסים לשנת 1864: אברמאז'טיס, אברמסקי, ביאלוסטוקי, חודניק, לינוביצקי, מריאמפולסקי, מוטולסקי, מישקובסקי, פלטין, ריצ'ובסקי, רקובסקי, ויבולובסקי, וויניצקי וזימן.
​
Picture
יהודים גרו ברובם קרוב לשוק העירוני (הרינק) והיו כלכלית ממעמד הביניים. הם היו בעיקר בעלי מלאכה וסוחרים (למשל, השען אקריזל זוקובסקי והזגג גוטליב אילינץ). בבעלות יהודים היו שש מבשלות בירה, תשע מזקקות ו-16 פונדקים. במפקד האוכלוסין של 1820 מוזכרים 10 בעלי פונדק כאנשים העשירים ביותר בעיר. העשיר ביותר היה ניסקו אברמסקי. בתקופה שבין שתי מלחמות העולם היו היהודים סוחרים. כנסיית העץ לשעבר בפשרושל נבנתה על ידי הנגר היהודי אברהם פלטין.


ליבה ויהודית מישקובסקי בפשרושל 1930 בקירוב

מקור ההכנסה העיקרי של יהודי המקום בסוף המאה ה-19 ואל תוך המאה ה-20 היה מסחר, מלאכה והברחת סחורות מעבר לגבול פרוסיה הסמוך. יהודים היו גם בעלי מבשלות בירה, מזקקות וודקה ופונדקים. עד דצמבר 1939, שגורשו על ידי הגרמנים, היוו היהודים 25% מאוכלוסיית העיירה ובאמצע המאה ה-19 אפילו 36%.

אפילו לתוך המאה ה-20, הבתים בכיכר השוק היו בבעלות משפחות יהודיות. יוצאת דופן היא משפחת סינקביץ' שהתגוררה בכיכר השוק עם שכניהם היהודים מאז המאה ה-17
.
Picture
בסוף המאה ה-19 ובתקופה שבין המלחמות, היגרו יהודים רבים לארצות הברית, כאשר מעטים מהם היגרו כמעט מכל משפחה. משפחות ברמסון ומרגוליס התיישבו באוהיו, משפחת פרנקל בפאוריה, אילינוי.

גרש אליאש (הארי) פרנקל ואשתו, בודנה (הטי) ברמסון בפאוריה, אילינוי ב-1908 בקירוב


לאחר ה-24 בספטמבר 1939, כאשר הרוסים כבשו את פשרושל, נשדדו בתים וחנויות של יהודים על ידי רוסים. הרב האחרון היה הרב קובלסקי.
28 בספטמבר 1939 הביא לחילופי שלטון, כשהגרמנים לקחו את העיר מהרוסים. בדצמבר 1939 גורשו יהודי פשרושל על ידי הגרמנים למחנות בשדלצה ולוקוב, שם מתו רובם. שאר היהודים הועברו לטרבלינקה ונהרגו שם.

Picture
רק אדם אחד שרד לאחר שעזב את לוקוב עם הוריו, דודתו ודודו ונמלטו מזרחה. מרדכי אברמסקי נלחם עם המחתרת הפולנית ומאוחר יותר עם הבריגדה היהודית של צבא בריטניה. בסופו ששל דבר הגיע לפלשתינה, היכן שאחיו המבוגרים ממנו: שמואל ויוסף, התיישבו.

הניצול היחיד מקהילת יהודי פשרושל, מרדכי אברמסקי, בן 13 בשנת 1935, בפשרושל

Picture
יוסף אברמסקי, שהפך ליוסף אבירם, ארכיאולוג ישראלי בכיר וידוע, יליד פשרושל, נפטר בירושלים, ישראל, בגיל 107 בשנת 2022.
"נולד בפולין בשנת 1915 יוסף היגר לפלשתינה המנדטורית ב- 1936. כמה שנים מאוחר יותר, ב- 1940, הוא נעשה מזכיר החברת לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, ה- IES, ארגון המוקדש לתמיכה בעשייה הארכיאולוגית בארץ ישראל והפצת ידע על ממצאים ארכיאולוגיים לציבור הרחב. הוא מונה למנהל ה-IES
בשנת 1983 ולאחר מכן שימש כנשיא הארגון משנת 2009 ועד מותו... והיה דמות מפתח בפיתוח ובפופולריות של תחום הארכיאולוגיה המקראית".
מאתר
פרופ' יוסף אבירם, מומחה ידוע לארכיאולוגיה מקראית
(צריך אישור להשתמש בתמונה זו)


Picture
צאצא מפורסם נוסף של משפחות יהודי פשרושל הוא הרב בנימין משה פרנקל, שהיה מייסד קרן הלל האמריקאית. משפחת פרנקל התיישבה בפאוריה, אילינוי, שם נולד הרב פרנקל ב-1897.
בנימין מוזס פרנקל (1897–21 בדצמבר 1927) היה רב ומייסד הלל הראשון בעולם, באוניברסיטת אילינוי אורבנה-שמפיין... הלל, הארגון שפרנקל הקים, הפך למורשתו העיקרית. כיום הארגון קיים ב-550 קמפוסים ברחבי העולם... במאי 2018, מועצת העיר שמפיין הצביעה בעד הענקת שם רחוב של כבוד לרחוב ג'ון, בין הרחוב החמישי לשישי, בקמפוס של אוניברסיטת אילינוי. קטע הרחוב קיבל את השם "דרך כבוד הרב בן פרנקל" באוגוסט 2018.

מאת
הרב בנימין פרנקל, מייסד הלל,
והאח הצעיר, מנדל (מ.ג.) פרנקל


Picture
רבי בן פרנקל ואחיו, מ.ג. פרנקל, היו בניו של יוליוס (לייב) פרנקל מפשרושל, המוצג בצעירותו בפשרושל למטה.

יוליוס (לייב) פרנקל, נולד בפשרושל ב-1859



יוליוס פרנקל היה אחיו של הארי פרנקל (למעלה) ושל סבתו של יוסף אבירם, רושה לאה פרנקל, מפשרושל. ובדור הזה, צאצא נוסף של הפרנקלים, נכדתו הגדולה של יוליוס פרנקל, סטפני שוסטאק, מצטרפת לשורות הצאצאים המפורסמים של ילידי הקהילה היהודית של פשרושל.
 
סטפני שוסטק עזבה את מולדתה צרפת כדי ללמוד עסקים, כמו גם לשחק גולף בנבחרת הקולג' וויליאם ומרי. בגיל עשרים ותשע, לאחר תקופה קצרה בעולם התאגידים בניו יורק, היא זנקה וצללה לתוך עולם המשחק. הפרויקטים הבולטים ביותר שלה כוללים את סדרות הלהיטים ב- ABC כמו מיליון דברים קטנים, איירונמן 3 והשטן לובשת פראדה. היא סנגורית, שגרירה ומחברת חוברת העבודה Self!sh. היא גרה בקונטיקט עם בעלה ושני בניה.

Picture
 סטפני שוסטק
קרא עוד על פרויקט בית הקברות

Home

Where we work​

Who We Are

Donate

Friends of Jewish Heritage in Poland is a 501 (c) (3) public charity
with 
federal Employer Identification Number (EIN) 813052620.
  • Home
  • Who We Are
    • Our Board
    • Honorary Board of Advisors
  • Where We Work
  • Partnerships
  • News
  • Get Involved
  • Contact Us
  • Donate