:כאן נמצא בית עלמין יהודי בית העלמין הוקם בסביבות שנת 1778. הרס המקום החל במהלך מלחמת העולם השנייה על ידי הכובש הגרמני, לאחר המלחמה נמשך הרס המקום שמצבותיו שימשו חומר לבנייה, ורק כעשרים מצבות שרדו. בשנים 2007-2005 הוחזרו לבית העלמין כתריסר שברי מצבות, שרובן נתגלו ביסודות של אחד הבתים הסמוכים. מספר מצבות נשמרו גם במוזיאון הפתוח “קורפיובסקי”בנובוגרוד.
בית העלמין והמבנה בכיכר השוק, שבו פעל בית ספר יהודי עד 1939, הם השרידים היחידים שנותרו היום לקיומה של קהילה יהודית בנובוגרוד שלפני המלחמה.
ההיסטוריה של היהודים בעיר זו מתוארכת למאה ה-15, אך עד המאה ה-17 היו כאן מעט מאוד יהודים. הקהילה היהודית הוקמה במאה ה-18 ואז נבנה בית כנסת עשוי עץ. בתחילת המאה ה-19 היוו היהודים 15% מתושבים העיירה. בספר שכתב אלכסנדר פולויאנסקי במחצית המאה ה-19 בשם Wędrówki po guberni augustowskiejw celu naukowym odbyte [שיטוט במחוז אוגוסטוב למטרות מדעיות] הוא כתב: "היהודים, המהווים רק רבע מאוכלוסיית העיר [של נובוגרוד], עוסקים בעיקר במסחר זעיר של מוצרים כפריים וכלי אוכל". בשנת 1865, כמעט כל תושב שני היה ממוצא יהודי, ובשנת 1908 כללה הקהילה היהודית 1,542 אנשים, שהחזיקו את רוב החנויות במקום והפעילו מעבורת מעבר על נהר נארו. באותה תקופה נבנה גם בית כנסת שני, אף הוא עשוי עץ.
במהלך מלחמת העולם הראשונה נהרסו כ-70% מהמבנים בנובוגרוד, והרוסים ציוו על היהודים לעזוב את העיר. בשנת 1921 נותרו במקום רק 514 יהודים, שהמשיכו לעסוק במסחר ובמלאכה בקנה מידה מקומי. גל ההרס הבא של המלחמה פקד את נובוגרוד בספטמבר 1939. רוב האוכלוסייה היהודית ברחה ללומז'ה (עד 1941 שתי הערים היו תחת כיבוש סובייטי, ולאחר מכן הן נפלו לידי הרייך השלישי). בינואר 1943 הועברו כ-300 משפחות יהודיות מנובוגרוד ומלומז'ה למחנה ההשמדה אושוויץ.
חיי הקהילה היהודית בנובוגרוד מתועדים במסמכים שנשמרו, ובניהם גם הודעת הנישואין שהוצאה בחותמו וחתימתו של הרש פלטרוביץ, רב בתי הכנסת במחוז נובוגרוד, בקשר לנישואי בנו שימק מ-סובלקי עם ציפה לביטן. ההודעה נשמרת באוספים של ארכיון המדינה בסובלקי, ובאוספי ארכיון לומז'ה אפשר למצוא מסמכים דומים נוספים שהוציא הרב פלטרוביץ' לרגל נישואיהם של אחרים.
הרש פלטרוביץ' (1807–1877, נולד בפולין ונפטר בנובוגרוד) היה דמות חשובה בחיי החברה המקומיים, הוא היה חוקר קבלה ורב מקומי מוערך מאוד על ידי התושבים. אחת האגדות שבהן מופיע פלטרוביץ' בכינוי "הרב הרשל'ה" מתארת את כוחו יוצא הדופן של המקובל: מסופר כי הוא כיבה אש שהתפשטה והתקרבה אל העיירה על ידי הנפת מטפחת, וכך הציל בתי מגורים יהודיים ואת העיירה מהשריפה. מאוחר יותר נאמר כי כל עוד הוא חי, העיר לא הייתה בסכנת שריפה גדולה. בבית העלמין הזה קבור הרב פלטרוביץ', אך לא ידוע לנו היכן המדויק של קברו ולא נמצאה מצבתו. בני משפחתו מנובגורד שהיגרו לארצות הברית, לממלכה המאוחדת ולישראל, שינו במעט את אופן איות שם המשפחה. אחדים מצאצאיו עדיין חיים ובזכותם הצלחנו לקבל את דיוקנו.
מבנה העץ של בית הכנסת נובוגרוד הוקם בסוף המאה ה-18, ככל הנראה באותו מקום בו עמד בית הכנסת שנשרף במהלך השריפה בעיר ב-1778. בית הכנסת שכונה "החדש" היה קטן למדי - האולם המרכזי היה מרובע וצלעו ואורך הצלע היה 11 מטרים. במהלך הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה, נשרף ונהרס בית הכנסת, ונשתמרו רק תמונות בודדות של המבנה מהשנים 1921-1919 (באוספי המכון לאמנות של האקדמיה הפולנית של מדעים).
הקמת שלט זיכרון זה התאפשרה הודות לידידי המורשת היהודית בפולין, הקרן לשימור המורשת היהודית בפולין, פרופסור גלן דינר וגברת גווינת' פאלטרו. תודה גם לראש עיריית נובוגרוד על התמיכה בפרויקט.
הטקסט נכתב על ידי גנייבומיר זאיאצ'קובסקי ואחרים על פי הערך בתוך "Nowogrod" The Encyclopedia of Jewish Life.
:מפה נובגורוד מתוך אוסף הספרייה הלאומית Nowogrod Blatt Nr. 2797, ref. ZZK S-3 596 A.